Minäkö kirjoittaisin kirja(a)n?

Haaveiletko kirjan kirjoittamisesta? Tässä ovat neljä vaihtoehtoasi – ja syy, miksi juuri nyt on oikea hetki tarttua kynään.

Haluatko kirjoittaa kirjan? Et ole yksin – itse asiassa kuulut enemmistöön

Jopa 84 % ihmisistä haaveilee kirjan kirjoittamisesta. Se on valtava määrä – lähes jokaisella tuntuu olevan tarina, oivallus tai kokemus, jonka haluaisi pukea sanoiksi ja jakaa muille.

Mutta mitä suurin osa tekee tälle unelmalle?

Ei mitään.

Kirjoittamisesta haaveillaan “sitten joskus”. Ehkä eläkkeellä, ehkä lomalla, ehkä kun lapset ovat isoja. Tai aloitetaan jo – kerran vuonna 2009 – mutta arki vie mukanaan ja käsikirjoitus unohtuu tiedostojen uumeniin.

Jos haave on edelleen sydämessäsi, sinulla on käytännössä neljä vaihtoehtoa:

1. Lähetät käsikirjoituksesi kustantamoon

Tämä on monelle se ensimmäinen ajatus: lähetän käsikirjoituksen kustantamoon ja jään odottamaan. Se on hyvä vaihtoehto – etenkin, jos haluat kokeilla siipiäsi perinteisessä julkaisumaailmassa.

Mutta mahdollisuus päästä mukaan on pieni. Keskimäärin alle prosentti käsikirjoituksista hyväksytään. Se ei kuitenkaan tarkoita, että muut kuin hyväksytyt olisivat huonoja.

Kustantamon hyväksyntä ei ole ainoa mittari. Se on merkki siitä, että teksti sopii juuri heidän valikoimaansa, heidän aikatauluunsa, heidän markkinatilanteeseensa – juuri nyt. Jos käsikirjoitusta ei hyväksytä, se ei kerro kirjan laadusta. Se kertoo, ettei se tällä kertaa sopinut heidän suunnitelmiinsa.

2. Julkaiset kirjan omakustanteena

Tässä vaihtoehdossa sinä otat ohjat. Saat tehdä kaiken itse – ja vastaat myös kaikesta itse. Kirjoitat, kustannat, hankit kannen, taiton ja painatuksen, mietit markkinoinnin ja hoivaat projektiasi kuin omaa lastasi.

Se on innostavaa, mutta se vaatii suunnitelmallisuutta ja rohkeutta. Jos rakastat vapautta ja pidät asioiden hallinnasta, tämä voi olla juuri oikea tie sinulle.

Hyvä uutinen: tässäkin vaihtoehdossa on mahdollista saada apua. Olen itse julkaissut useita omakustanteita ja voin auttaa sinua suunnittelemaan oman kirjasi – tässä voit lukea siitä lisää!

3. Osallistut yhteiskirjaan

Tämä on monelle kirjoittajalle paras tapa aloittaa. Yhteiskirjassa kirjoitat yhden luvun muiden kirjoittajien kanssa. Saat tukea, ohjausta ja ennen kaikkea: et tee kaikkea yksin.

Mukana on kustantamo, yhteisö, aikataulu ja kannustava ilmapiiri. Kirja todella valmistuu, ja saat samalla kokemuksen kirjailijuudesta ja näkyvyyttä omalle osaamisellesi.

Yhteiskirjaan osallistuminen vaatii usein osallistumismaksun – mutta sen vastineeksi saat kokonaisen tiimin tueksesi, ja ennen kaikkea sen, että unelmasi toteutuu. Näitä kirjoja minä kustannan ja johdan, joten jos tämä vaihtoehto kiinnostaa, autan sinua mielelläni eteenpäin.

Tämä voi olla ponnahduslauta myös tekemään enemmän, lisää ja omaa. 

4. Et tee mitään

Tämä on se hiljainen vaihtoehto, jonka liian moni valitsee. Tarinasi jää kertomatta. Ajatuksesi, kokemuksesi ja oivalluksesi pysyvät vain sinussa, sisälläsi, pöytälaatikossasi. Kukaan ei tiedä, mitä sinulla oli sydämelläsi. Asiakkaasi eivät kuule, kuka oikeasti olet. Lapsesi tai lapsenlapsesi eivät pääse lukemaan, millainen ihminen sinä olit.

Minun oma äitini kuoli yllättäen ennen kuin ehdimme tallentaa hänen tarinansa. Hänen mukanaan meni myös maailman paras lättytaikinan ohje – ja vaikka olen oppinut ruskean kastikkeen saloja, omani ei ole koskaan yltänyt hänen kastikkeensa tasolle.

Olisin halunnut hänen tarinansa talteen. En vain reseptejä, vaan ajatuksia, muistoja ja arjen viisautta. Nyt se kaikki on poissa.

Siksi haluan kannustaa sinua tarttumaan hetkeen. Ei siksi, että elämä loppuu – vaan siksi, että se menee ohi.

Miten haluat edetä?

Jos sisälläsi elää tarina – kuiskaten tai huutaen – nyt on aika kuunnella sitä.

Kirjan kirjoittaminen voi olla seikkailu, terapia, oivallus tai osa brändiäsi. Se voi olla lahja jälkipolville tai palvelus asiakkaillesi. Ja mikä tärkeintä: se voi olla sinun tapasi sanoa, että olit täällä.

Minä voin auttaa. Oli kyseessä yhteiskirja, omakustanne tai vielä hahmoton ajatus, joka odottaa muotoaan – kuljetaan matka yhdessä.

Koska unelma ei katoa, vaikka sinä yrittäisit unohtaa sen.

💌 Tästä voit liittyä Kirjekaveri-uutiskirjeeseemme. Tiedotamme uusista kirjoista Kirjekaveri-listalla. Voit myös suoraan täyttää kirjailijahaun hakulomakkeen

Categories: : kevytkirjailija, kirjankirjoittaminenjajulkaiseminen, kirjoittamisesta